Турският президент Реджеп Таийп Ердоган предупреди Гърция, че Атина може да бъде ударени от ракети, ако ръководството на южната ни съседка не се "успокои“, пише европейската редакция на Politico.

"Сега започнахме да произвеждаме наши собствени ракети“, заяви държавният глава по време на реч в неделя в Самсун, Северна Турция. "Разбира се, тази продукция плаши гърците. Когато кажете "Тайфун“, гъркът се плаши и казва: "Ще удари Атина“. Да, така е“.

Tayfun, което на турски означава "тайфун“, е балистична ракета с малък обсег, разработена от Турция. Ракетата, която беше тестово изстреляна през октомври над Черно море и удари цел на разстояние от около 560 километра, което е повече от два пъти повече от обсега на сегашните ракети в арсенала на Турция.

"Ако не останете спокойни, ако се опитате да купите нещо [за да се въоръжите] оттук и оттам, от Америка до островите, страна като Турция няма да бъде страничен наблюдател. Трябва да направи нещо“, добави Ердоган.

Анкара многократно е предупреждавала, че вижда нарастващото военно натрупване на гръцките острови в Егейско море, близо до бреговата линия на Турция, като заплаха. В многократна, слабо завоалирана заплаха Ердоган каза: "Можем да дойдем внезапно някоя нощ, когато му дойде времето“.

Миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди Гърция да спре милитаризирането на островите в Егейско море, в противен случай Анкара "ще предприеме необходимите стъпки на място“.

Въпреки че са съюзници в НАТО, съседните държави са в конфликт от десетилетия по редица двустранни спорове, включително морски граници, припокриващи се претенции към техните континентални шелфове и дългогодишния спор за Кипър.

По-рано тази година Гърция призова своите западни съюзници да сложат край на подстрекателската реторика на Турция или рискуват нова ситуация като в Украйна.