Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган увери, че все още е решен да реализира проекта за изграждането на газов хъб в страната в сътрудничество с Русия, предава ТАСС.

"Ще засилим още повече позицията на Турция като международен хъб. Всъщност, в поздравителния си адрес (за победата на Ердоган на президентските избори – бел.ред.) Путин повтори за проекта за създаването на газов хъб в северозападния регион Тракия. Ще го направим. Ще има газов хъб в Тракия“, увери държавният глава на югоизточната ни съседка в рамките на реч след края на изборния ден.

През октомври 2022 година Путин изложи идеята за създаване на хъб на турска територия, където да се пренасочи загубеният обем природен газ от транзит през "Северен поток“. Той обясни, че става дума за изграждане на друга тръбопроводна система и създаване на център в Турция, през който да се доставя газ за трети страни, преди всичко европейски, ако те проявят интерес към инициативата.

Турция реагира положително на предложението и заяви, че значителна част от инфраструктурата за създаване на хъб и център за търговия с газ на нейна територия е готова. Анкара също започна процес на законодателни промени, за да осигури правната основа за функционирането на хъба. Предвижда се да се създаде център за търговия с газ в северозападната част на републиката близо до Истанбул.