Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поискал от главния изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск да построи завод за електромобили Tesla в Турция, съобщават турската държавна информационна агенция Anadolu и Reuters.

Според Мъск много турски доставчици вече работят с Tesla и Турция е един от най-важните кандидати за изграждането на следващия завод.

Ердоган и Мъск са разговаряли по време на среща в Дома на Турция в Ню Йорк, съобщи по-рано Anadolu.

По време на срещата Ердоган също така е заявил, че Турция е отворена за сътрудничество в областта на изкуствения интелект и компанията за сателитен интернет Starlink на Мъск SpaceX.

SpaceX иска да работи с турските власти и да получи необходимия лиценз за предоставяне на сателитни услуги на Starlink в Турция, е посочил Мъск.

Ердоган също така е отправил покана към ексцентричния милиардер да присъства на турския фестивал за космически изследвания и технологии Teknofest в Измир в края на септември.

Tesla има шест завода и изгражда седми в северния мексикански щат Нуево Леон, което е част от стремежа на автомобилния производител да разшири дейността си.

През май Мъск заяви, че Tesla вероятно ще избере място за новата фабрика до края на тази година.