Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган планира да разговаря по телефона с колегите си от Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски, за да обсъдят инициативата за организиране на хуманитарен коридор. Това обяви главният омбудсман на Турция Шереф Малкоч, обобщавайки резултатите от  двудневната конференция "Бъдещето на човешките права през XXI век“, предава телевизионният канал CNN Türk.

"Като един от основните резултати от конференцията може да се определят срещите на омбудсманите на Русия и Украйна. Те бяха положителни. Ние предложихме на нашия президент да развие инициативата за зърнения коридор. Той инструктира да се работи в тази посока. Днес или утре нашият президент планира да проведе телефонни разговори с Путин и Зеленски“, цитира думите на омбудсмана телевизионният канал CNN Türk.

"Излязох с инициатива за отваряне на хуманитарен коридор за развитие на зърното, предложих я на президента. Той я прие с удоволствие“, добави турският омбудсман.

В кулоарите на конференцията, на която присъстваха омбудсмани от 41 държави, се проведоха преговори между омбудсмана по правата на човека в Руската федерация Татяна Москалкова и нейния украински колега Дмитрий Любинец, както и тристранна среща с участието на Малкоч.

Коментирайки съобщенията за инициативата за създаване на хуманитарен коридор между Руската федерация и Украйна, Москалкова заяви пред репортери, че очаква яснота по този въпрос от Турция. По думите й без решенията на висшето ръководство на държавите не са възможни инициативи за взаимна размяна на ранени или пленници.