Турският президент Реджеп Тайип Ердоган на предстоящата среща с руския си колега Владимир Путин на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Самарканд отново ще му предложи да преговаря с ръководителя на Украйна Владимир Зеленски, съобщава Hurriyet.

Отбелязва се, че най-важната тема на срещата между Ердоган и Путин ще бъде случващото се в Украйна. Турският лидер ще обяви на президента на Руската федерация, че страната му ще продължи да полага всички усилия за прекратяване на конфликта и постигане на устойчиво прекратяване на огъня чрез посреднически инициативи.

"Президентът Ердоган, който ще повтори на Путин предложението си за среща на лидерите в Турция, ще наблегне на дипломатическо решение“, пише вестникът.

Според съобщения в медиите се очаква по време на разговорите между президентите на Русия и Турция на дневен ред да бъде и евентуална военна операция на Анкара в Сирия.

Освен това Путин и Ердоган може да обсъдят ефективността на "зърнения коридор“. Според Hurriyet Ердоган ще поиска стоки от Русия да бъдат изпращани по коридора на корабите, координирани от Турция.

По-рано, на 22 август, Ердоган по време на заседание на кабинета на министрите на страната, заяви чеси е поставил за цел организирането на среща между президентите на Русия и Украйна.

На 18 август президентът на Украйна Владимир Зеленски проведе среща в Лвов с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. След срещата украинският президент каза, че Русия трябва да изтегли войските си от окупираните региони на Украйна, за да могат да бъдат подновени мирните преговори с Москва.