Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган избра края на срещата на върха на страните от Г-20, за да повтори заплахите за военен удар срещу Гърция, като този път я определи като "основен принцип“, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"Това, което казвам открай време, че можем да дойдем внезапно една вечер, това е основен принцип. За мен това е фраза, която не може да бъде върната... Така че можем внезапно да стигнем до там отново“, коментира Ердоган пред турската телевизия TRT в отговор на въпрос за отношенията с Гърция.

Турският лидер направи изявлението часове след среща с президента на САЩ Джо Байдън, френския държавен глава Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Анализаторите смятат, че турският президент не е успял да получи от Байдън желязна гаранция, че продажбата на изтребители F-16 и комплекти за надграждане ще получи одобрение в САЩ. Макрон изрично призова Ердоган да избягва напрежението в Средиземно море и да улесни процеса по кандидатурата на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО.