Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган призна, че очаква положителни новини за доставката на американски изтребители F-16 за страната му в близко бъдеще, предава РИА Новости.

По-рано САЩ изпратиха официално известие на Турция за изключването й от програмата за доставка на най-новите изтребители F-35 поради закупуването от Анкара на руски системи за противовъздушна отбрана С-400. Вашингтон анулира съвместния меморандум за F-35 с Турция, подписан със седемте останали партньори в проекта F-35 - Великобритания, Италия, Нидерландия, Австралия, Дания, Канада и Норвегия. Впоследствие Ердоган обяви предложението на САЩ за закупуването на други изтребители, но не от пето, а от четвърто поколение - F-16. Въпросът трябва да бъде съгласуван в Конгреса на САЩ - Държавният департамент лобира в полза на сделката, убеждавайки конгресмените, че тя "обслужва интересите на Вашингтон".

"Те вече имаха избори. С тези избори отново идват положителни новини и ние продължаваме да следим отблизо тези положителни новини. Надявам се следващият месец да бъде пълен с добри новини и да развием проблема с F-16 в много по-положителна посока", каза Ердоган пред репортери в самолета след завръщането си от Узбекистан.