Държаният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви удължаването на зърнената сделка, без да уточнява с какъв срок, предава телевизионният канал TRT.

"Срокът на сделката за зърно, който изтича на 19 март, бе удължен. Ние осигурихме удължаването на споразумението с нов срок благодарение на преговорите, които проведохме с двете страни (Русия и Украйна – бел. ред.)“, обяви Ердоган от град Чанаккале в западната част на страната. Той също така благодари на ООН за усилията й да удължи Черноморската инициатива за износ на зърно от украинските пристанища.

В същото време Ердоган не уточни за колко време е удължено споразумението. Според него сделката е важна от гледна точка на гарантирането на глобалната продоволствена сигурност.

Споразуменията за износ на храни от Украйна бяха сключени на 22 юли 2022 г. в Истанбул за 120 дни и бяха удължени през ноември за същия период. Едно от споразуменията регламентира процедурата за износ на зърно от контролираните от Киев пристанища Одеса, Черноморск и Южне. Освен това бе подписан меморандум между Руската федерация и ООН за премахване на ограниченията върху износа на руски торове и селскостопански продукти на световните пазари. Москва посочва, че втората част от споразумението не се изпълнява.

В понеделник в Женева се проведоха консултации между ООН, представена от ръководителя на Конференцията за търговия и развитие Ребека Грийнспан, заместник-генералния секретар Мартин Грифитс и руската делегация, ръководена от заместник-министъра на външните работи Сергей Вершинин. В разговор с репортери в края на срещата той увери, че Москва не е против удължаването на сделката след 18 март, но не за 120 дни, както през ноември 2022 г., а само за 60. Според него този срок е достатъчен за обективна оценка на изпълнението на гаранциите на ООН относно осигуряването на деблокирането на износа на руски селскостопански продукти и торове на световния пазар.

На свой ред турският министър на отбраната Хулуси Акар каза пред репортери в сряда, че преговаря с руската и украинската страна за удължаване на сделката за зърно със 120 дни в съответствие с първоначалния вариант на Истанбулските споразумения.

Срокът на сделката е удължен със 120 дни, съобщи телевизионният канал Habertürk. Турските власти обаче все още не са потвърдили информацията.