Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин ще участва чрез видеовръзка в церемония за доставката на ядрено гориво в АЕЦ "Аккую“, която ще се проведе на 27 април. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в ефира на телевизионния канал TRT.

"На 27 април ще се проведе церемония по доставката на ядрено гориво в АЕЦ "Аккую", след което централата ще получи статут на ядрено съоръжение. Руският президент Владимир Путин също ще вземе участие в церемонията чрез видеовръзка“, поясни лидерът на югоизточната ни съседка.

Ердоган припомни, че с пускането в експлоатация и на четирите реактора на централата ще може да осигури 10% от общите нужди на страната от електроенергия. "Най-напред ще пуснем първия реактор. След това с определен интервал ще пускаме останалите реактори един по един", припомни Ердоган. Той също така отбеляза, че благодарение на пускането в експлоатация на АЕЦ "Аккую“ Турция ще може да намали обема на вноса на природен газ, който се използва за производство на електроенергия, и да изпрати за продажба добитото в Черно море синьо гориво. Така "Аккую“, според Ердоган, ще позволи на икономиката на страната да получи допълнителни 6,5 милиарда долара.

Що се отнася до плановете за изграждане на втора атомна електроцентрала в страната, Ердоган подчерта, че са "проведени преговори с Китай и Южна Корея“, ще бъдат предприети допълнителни стъпки, докато се подготвят споразуменията.