Предполагаемият лидер на джихадистката организация "Ислямска държава" (ИД) е бил "неутрализиран" в Сирия по време на операция, проведена от турското разузнаване, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, по време на интервю за държавната телевизия TRT Türk, цитирано от CNN.

"Предполагаемият лидер на ДАЕШ, с псевдоним Абу Хюсеин ал Курейши, е неутрализиран по време на операция, извършена в Сирия“, заяви турският държавен глава.

Ердоган поясни, че турската разузнавателна агенция е наблюдавала лидера на ИД "от дълго време“, но се въздържа да навлиза в повече подробности за операцията.

ИД обяви на 30 ноември смъртта на предишния си лидер Абу Хасан ал Хашими ал Курейши, без да уточнява как е загинал.

Той е заменен от Абу Ал-Хюсеин ал-Хусейни ал-Курейши, добави джихадистката група тогава.

Според кореспондент на AFP в Северна Сирия, турската разузнавателна служба и местна въоръжена група, подкрепяна от Анкара, са блокирали район на север от общността Джадайрис в областта Африн (северозапад), на около десет километра от сирийско-турската граница.

Извършена е операция, насочена към изоставена ферма, където е работила ислямска семинария.

Турция е разположила войски в различни сектори на Северна Сирия от 2020 г. насам, като същевременно контролира големи територии чрез сирийски подставени лица на турската армия, организации, които участват във войната срещу режима на Башар ал-Асад от 2011 г. насам.

Американските военни са провели няколко операции срещу лидерите на ИД в Сирия през последните години .

В средата на април, беше обявено че "вероятно" е убит в операция в Северна Сирия водещ член на джихадистката организация, която е планирала атаки в Европа и Близкия изток.

Обединеният щаб на американските военни, отговарящ за Близкия изток, "централното командване“, изясни тогава, че това е Абдел Хади Махмуд ал-Хаджи Али, водеща фигура на ИД, установена на сирийска територия.

Въпреки многократните военни поражения, които претърпя от нападения навсякъде и загубата на териториите, които държеше в Сирия и Ирак, ИД продължава да извършва смъртоносни атаки.