Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган не изключи възможността за провеждане на референдум по въпроса за носенето на хиджаб от жените, ако парламентът в Анкара не предприеме съответните промени в конституцията. Съответното той обяви в парламента на среща с фракцията на управляващата "Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР), предава ТАСС.

"Подготвен е пакет от промени в конституцията, колегите започват да ги обсъждат с други партии. Всичко зависи от резултата от преговорите. Ако очертаващата се картина не позволява приемането на промени, ние сме готови на различни стъпки, включително провеждане на референдум“, обяви Ердоган.

Президентът на Турция по-рано определи приемането на нова конституция, която да замени сегашната, одобрена през 1982 г., като един от основните приоритети на неговата администрация. Той също така предложи в нея да се запише правото на жените да носят хиджаб. Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг обяви на 5 октомври, че е започнала работа по изготвянето на нов основен закон.