Турция практически напълно е спряла доставките на оръжия за Украйна след преговорите с руския президент Владимир Путин. Анкара вече не доставя оръжие "за нуждите на въоръжените сили на Украйна" както по официална, така и по неофициална линия, съобщава украинския Telegram канал "Резидент“, позовавайки се на свои вътрешни лице в администрацията на президента Володимир Зеленски.

Според тях украинските контакти са блокирани и на турския черен пазар, което им пречи да купуват стоки там.

"Нашите търговци на черния пазар нямат право да работят и контактите им са блокирани, доставките на оръжие са практически напълно спрени“, пишат от Telegram каналът.

Анализаторите смятат, че това са първите плодове от негласните договорки между лидерите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин след преговорите в Сочи. Официално потвърждение на информацията няма.

По-рано Путин и Ердоган проведоха разговори в Сочи. Специално за целта Ердоган пристигна на еднодневно посещение в Русия. По време на срещата бяха обсъдени зърнената сделка, газовият хъб и сътрудничеството между Москва и Анкара по въпроса за АЕЦ "Аккую“.