Президенът на Турция Реджеп Тайип Ердогане е разговарял с Генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. Двамата са дискутирали гарантирането и подобряването на сделкака, позволяваща безопасен черноморски износ на украинско зърно и руския тръбопровод за амоняк, пише Daily Sabah.

Турският президент е поискал от Владимир Путин да удължи споразумението за зърно, съобщи по-рано турският всекидневник Hurriyet, като се позова на свой източник. Според съобщението на медията този въпрос ще бъде обсъден в следващите дни и в преговорите ще участват представители на ООН.

Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш са обсъдили в телефонен разговор въпроси свързани с продължаващите кризи. Сред дискутираните въпроси са зърнената сделка и износта на амоняк от Русия. Ердоган е подчертал значението на разширяването на механизма за трансгранична помощ на ООН към Сирия, посочва Daily Sabah.

Ердоган също така е подчертал, че Турция е готова да помогне на ООН с всякакви усилия за прекратяване на руско-украинската война и деескалация на ситуацията в Судан. Той е отбелязал, че Турция цени разширяването на Черноморската инициатива за зърно и е готова да допринесе за усилията за тръбопровода за амоняк.

Износът на руски амоняк ще става по съществуващ тръбопровод до Черно море.

Тръбопроводът е проектиран да изпомпва до 2,5 милиона тона газ амоняк годишно от региона на Волга в Русия до украинското черноморско пристанище Пивденний, известно като Южни на руски, близо до Одеса, за по-нататъшно изпращане до международни купувачи. Тръбопроводът е затворен, след като Русия изпрати свои войски в Украйна на 24 февруари.