Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган допусна възможността за преразглеждане на отношенията между Анкара и Дамаск след президентските и парламентарните избори в Турция, насрочени за юни следващата година, предава TRT.

"В политиката няма вечни обиди и недоволства. Когато му дойде времето, можете да седнете, да прецените и да направите подходяща актуализация. В момента ние, като Турция, можем да преразгледаме отношенията си със страните, с които имаме проблеми по тези въпроси. Особено след изборите през юни, когато можем да направим всичко наново. И съответно можем, надявам се, да продължим по пътя си в тази посока", заяви президентът в интервю за турски журналисти в отговор на въпрос за възможността преразглеждане на отношенията със Сирия.

Турските медии след преговорите на 5 август в Сочи между президентите на Турция и Руската федерация Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин съобщиха, че в Анкара се обсъжда възможността за установяване на преки контакти между турското и сирийското ръководство. В тази връзка турските власти заявиха, че подобни преговори все още не са планирани и контактите между Анкара и Дамаск се поддържат само чрез специалните служби.

На 6 октомври, след срещата на върха на Европейската политическа общност в Прага, Ердоган заяви, че лична му среща със сирийския президент Башар Асад е изключена. Тя, според него, ще се проведе, "когато му дойде времето".