Турция укрепва позициите си на оръжейния и енергийния пазар. Само през последните две десетилетия югоизточната ни съседка е излязла от категорията на вносител на оръжие и се е утвърдила като основен разработчик и доставчик на оръжие на световния пазар. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на редица съоръжения в северната провинция Чорум, предава "Анадолската агенция“.

По думите му зависимостта от вноса на Турция в областта на отбраната е намаляла до минимума за последните 21 години.

"Нашите усилия не се ограничават до отбранителния сектор. Предприемат се важни стъпки в енергетиката. Докато европейците са сериозно загрижени за предстоящата зима, Турция предприема стратегически стъпки, за да гарантира своята енергийна сигурност“, изтъкна турският лидер.

Той обърна внимание на проучвателните и сондажните дейности във водите на Черно и Средиземно морета. "Вярвам, че сондажният кораб "Абдулхамид Хан“, който в момента провежда проучвателни работи в Средиземно море, ще ни зарадва не по-малко от новината за откриването на газово находище с резерв от 540 милиарда кубически метра в Черно море“, заяви президентът на югоизточната ни съседка.

Благодарение на газа от вътрешни находища Турция ще стане още по-силна, увери Ердоган.

Превод и редакция: Иван Христов