Турция ще се превърне хъб за руския природен газ по пътя му за Европа, след като е получила съгласие за това от руския президент Владимир Путин, заяви турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган в сряда, цитиран от  "Анадолската агенция“.

"Турция ще бъде хъб и за природен газ. На последната ни среща се споразумяхме с (руския президент Владимир) Путин по този въпрос. Ще създадем тук хъб с турски газ, идващ от Русия“, заяви Ердоган пред колектива на управляващата Партия на справедливостта и развитието в столицата Анкара.

"И по собствените думи на Путин към света: "Европа може да получава природния си газ от Турция“, добави Ердоган.

Държавният глава посочи, че опасенията в западните страни нарастват на фона на енергийните кризи, докато Турция "няма такъв проблем".

Миналата седмица, в кулоарите на Конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия в казахстанската столица Астана, Ердоган проведе среща при закрити врата с Путин, който предложи изграждането на хъб за природен газ в Турция.

След срещата Ердоган обяви, че Анкара и Москва ще работят съвместно за изграждането на хъб за природен газ в района на Тракия в Турция след руско предложение.

За идеята да се създаде в Турция най-големият газов хъб в Европа, където да се пренасочи загубеният обем на транзита през Северен поток, излезе президентът на Руската федерация миналата седмица на форума "Руска енергийна седмица“, припомня ТАСС. По думите му става дума за възможността за изграждане на още една газопроводна система и създаване на хъб в Турция, през който да се доставя газ за трети страни, предимно европейски, ако имат интерес от това.

Въпросът за създаването на хъб беше обсъден на 13 октомври в Астана на преговорите между руския и турския президент. Според Ердоган центърът се планира да бъде създаден в най-кратки срокове, като най-подходящото място за него е регионът Тракия в европейската част на Турция.