Държавният глава на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган увери, че "Турция ще се погрижи за себе си“, ако САЩ откажат доставките на изтребители F-16, цитира думите му електронното издание на вестник Yeni Safak.

САЩ иключиха Турция от програмата за доставка на най-новите изтребители F-35 след решението на Анкара да се сдобие с руските системи за противовъздушна отбрана С-400. Впоследствие Ердоган договори с Вашингтон споразумение за закупуването на самолети не от пето, а от четвърто поколение. Сделката обаче трябва да получи одобрение от членовете на Конгреса на САЩ. Държавният департамент защити доставките за Анкара, като подчерта, че те "обслужват интересите на Вашингтон“.

"(Президентът на САЩ Джо) Байдън ми обеща да разреши този проблем (с F-16). Знам, че Байдън гледа положително на този въпрос. Дори проведохме срещи с републиканците и те казаха, че също са добре настроени. Но какво ще стане, ако не получим това, което искаме от САЩ? В подобен случай Турция ще се погрижи за себе си. По отношение на всичко останало нямаме проблеми със САЩ“, обясни турският президент.