В случай, че гръцката страна се съпротивлява на мирното решаване на проблемите, тогава Турция има и различни варианти за действие в Егейско море. Това подчерта държавният глава на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция по време на първото си задгранично посещение след преизбирането му – в признатата единствено от Анкара Севернокипърска турска република, съобщава "Известия“.

"Пътната ни карта е известна. Това е мирно решение. В тези морета няма друг път освен мир. Но ако има хора, които искат да се намесят в мира, тогава ще трябва да реализираме други проекти“, предупреди Ердоган.

Турските киприоти никога няма да бъдат малцинство, увери също Ердоган, подчертавайки, че Анкара ще продължи да защитава правата на СКТР, предава Anadolu Agency.

"Правилните искания на кипърските турци, които са древният и първичен елемент на острова, са ясни и категорични. Кипърските турци никога не са били малцинство и никога няма да бъдат. Тези, които пренебрегват тези факти, продължават да мечтаят да станат единствен владетел на острова. Съветвам тази група да загърби своите мании и да се изправи лице в лице с реалностите на острова“, допълни Ердоган на съвместна пресконференция с Ерсин Татар.

Ако страните трябва да се върнат на масата за преговори, това ще стане чрез признаването на СКТР, добави турският президент.

На 12 декември миналата година Ердоган заплаши Гърция с балистични ракети Typhoon, ако Атина "не остане спокойна" и също така не промени курса за разширяване на оръжейните си арсенали.

Турция и Гърция от години спорят по редица въпроси, включително статута на островите в Егейско море. Диалогът на високо ниво между страните бе подновен през януари 2021 г., след близо пет години усилия за облекчаване на напрежението около граничните спорове в Егейско море и Източното Средиземноморие.