Турция е решена да унищожи терористичната групировка ПКК, докато последният й терорист не бъде неутрализиран,заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в понеделник, цитиран от "Анадолската агенция“.

"Терористичната организация, която претърпя големи загуби в операциите, проведени по южните граници на Турция, показа мръсното си лице, като проля кръвта на невинни и с минометните си атаки срещу цивилни селища по нашите граници“, заяви Ердоган, имайки предвид трансграничните атаки миналата седмица от сирийското крило на ПКК – Отрядите за народна самоотбрана“.

"Повтаряме още веднъж ангажимента си да унищожим терористичната група, която уби 5-годишно момче и 22-годишна учителка при нападението в (граничния) квартал Каркамис на Газиантеп, докато не бъде неутрализиран последният й боец“, заяви Ердоган след заседание на кабинета в столицата Анкара.

По думите на турския лидер, Анкара все още е решена да създаде 30-километрова ивица за сигурност до своите граници, нещо, което преди това се опитваше да направи със сътрудничеството на САЩ и Русия по южната си граница. Турски официални лица се оплакаха, че Вашингтон и Москва не са успели да изпълнят своите задължения от сделката.

"Не е необходимо да получаваме разрешение от никого, за да предприемаме стъпки, засягащи сигурността на нашата родина и нашия народ, и няма да бъдем държани отговорни пред никого“, добави Ердоган.

ПКК е посочена като терористична организация от Турция, Европейския съюз и САЩ ОНС е сирийския клон на организацията, като последно тя се преля в Сирийските демократични сили (СДС).