Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува САЩ за позицията им в спора между Анкара и Атина, като заяви, че  Вашингтон не действа честно и равностойно спрямо съюзниците си от НАТО, предава Anadolu Agency.

Просто няма сравнение между значението на Турция и Гърция в НАТО, подчерта Ердоган в телевизионно интервю, допълвайки, че САЩ "не могат да намерят друг съюзник като Турция“.

Ердоган напомни, че Турция е сред първите пет държави в НАТО както по отношение на приноса си към Алианса, така и по отношение на силата на нейната армия.

Държавният глава на югоизточната ни съседка не пропусна да припомни, че кадри от дрон доказват, че Гърция разполага оръжейни системи по островите, които съгласно Лозанския договор от 1923 г. имат статут на демилитаризирани – нещо, което той определи като "неприемливо“.

"Нашето очакване от САЩ е да не въвлича Гърция в грешни изчисления и да не позволява манипулиране на международното обществено мнение", добави той.

Ердоган осъди неотдавнашното решение на Вашингтон да вдигне оръжейното ембарго срещу Република Кипър, определяйки го като "необяснимо по отношение на съдържанието и времето“. По думите му този ход "няма да остане без отговор“ и обеща да предприеме всички необходими стъпки за защита на турските киприоти.

Коментирайки войната в Украйна, Ердоган обяви, че по-късно през деня ще проведе телефонен разговор руския си колега Владимир Путин.

Украинският президент Володимир "Зеленски иска нашата подкрепа за четирите (контролирани от Русия) региона (на Украйна, където бяха проведени референдуми за отделяне) и иска да убедим Путин. Възнамерявам да обсъдя подробно тези въпроси с Путин“, поясни турският лидер.

"Иска ми се да не провеждат референдум, а по-скоро да можем да разрешим този проблем чрез дипломация“, добави той.

Освен това Ердоган изрази "загриженост“ относно анексирането на украинските региони и каза, че "Путин – такъв, какъвто аз го познавам, ще направи това, което си намисли по някакъв начин“.