Припомняйки си телефонния разговор във вторник с германския канцлер Олаф Шолц, президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган подчерта важността на "личните отношения", за да се направят "най-важните стъпки" в дипломацията, пише Daily Sabah.

"Говорихме за това (важността на личните отношения) с г-н Путин вчера“, каза Ердоган.

Турският президент подчерта, че тези призиви показват, че руският президент "не е някой, който ще направи крачка назад", ако тръгнете срещу него.

Изказването му дойде след телефонния разговор с Олаф Шолц във вторник, в който те обмениха мнения относно последните развития във войната Русия-Украина.

Германският канцлер е оценил високо усилията на Турция да поддържа износа на зърно от Украйна чрез Черноморската инициатива за зърно, каза германски говорител.

На 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение в Истанбул за възобновяване на износа на зърно от Черно море, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари.

В събота Русия обяви, че ще спре участието си в сделката заради, както се твърди, украинска атака срещу нейния черноморски флот в пристанището на Севастопол.

По-рано в сряда Турция и Русия обявиха връщането на Москва към изпълнението на черноморската сделка за зърно след посредничеството на Анкара и ООН.