Първият блок на АЕЦ "Аккую“ в Турция ще бъде зареден с ядрено гориво на 27 април. Това обяви държавният глава на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган в реч пред парламента в Анкара, предава ТАСС.

"След като горивото бъде заредено в атомната електроцентрала "Аккую“ на 27 април, това съоръжение официално ще се счита за ядрено“, поясни турският президент.

"Аккую“ е първата АЕЦ в процес на изграждане в Турция. Проектът се изпълнява въз основа на междуправителствено споразумение за сътрудничество, сключено между Руската федерация и Турция на 12 май 2010 г. Проектът предвижда изграждането на четири енергоблока с руски реактори ВВЕР поколение 3+. Мощността на всеки блок на АЕЦ-а ще бъде 1200 MW. След като бъде пусната в експлоатация и доведена до пълен капацитет, "Аккую“ ще генерира около 35 милиарда киловатчаса годишно. Централата е проектирана да осигурява до 10% от нуждите на Турция от електроенергия. Строителството на първия блок на атомната електроцентрала се планира да приключи до края на текущата година.