Съществуващата глобална система за сигурност в света напълно е загубила своята функция и това се доказва от съвременните конфликти, по-специално в Украйна. Срещите в Анталия и Истанбул в началото на военните действия на Русия в Украйна бяха шанс за прекратяване на войната, но не получиха подкрепа. Това подчерта държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган на церемонията по откриването на дипломатическия форум в Анталия, предава кореспондент на информационната агенция Укринформ.

"Конфликтите в Сирия, Йемен, Либия и наскоро в Украйна ни показаха, че сегашната глобална система напълно е загубила своята функция. В тези кризи, в центъра на които географски се намира нашата страна, международните институции и организации, особено Съветът за сигурност на ООН, не успяха да предприемат мерки, за да спрат кръвта, сълзите и разрушенията“, заяви Ердоган.

"Един исторически шанс, който можеше да спаси живота на десетки хиляди хора и да предотврати страданията, беше пропилян или по-скоро саботиран“, допълни турският президент, припомняйки за усилията за преговори, предприети по инициатива на Анкара в първите седмици на войната в Украйна.

По думите му след Украйна, международният ред за сигурност демонстрира своята "неспособност и фалит“ и в Ивицата Газа.

Ердоган обаче увери, че страната му ще продължи усилията си за дипломатическо уреждане на съвременните конфликти.

"Както винаги казвам, мирът не се постига със стиснати юмруци. Нужни са добра воля, желание и решителност“, заяви Ердоган. Според него този подход е реалистичен, тъй като напредъкът в разрешаването на всички конфликти може да се постигне чрез дипломация и диалог.