Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че Гърция не може да се мери със страната му "нито политически, нито икономически, нито военно“. Той отново повтори заплахата си към южната ни съседка, че турските войски могат да нападнат "внезапно, в която и да е нощ“, пише Daily Sabah.

"По въпроса за заключването на радарите (на гръцки С-300 върху турски F-16), нашата чувствителност продължава. Гърция е наясно с това и затова избра да изчисти действията си“, заяви Ердоган в столицата Анкара, преди да започне балканска обиколка на три държави в Босна и Херцеговина , Сърбия и Хърватия.

Повтаряйки предупреждението към Атина, Ердоган каза: "внезапно, можем да дойдем в която и да е нощ“.

Според твърденията на Анкара, турски самолети, участващи в мисии на НАТО над Егейско и Източно Средиземноморие на 23 август, са тормозени от произведена в Русия система за противовъздушна отбрана С-300, разположена на гръцкия остров Крит.

Държавният глава отбеляза, че турските официални лица продължават да повдигат въпроса пред НАТО.

Според източници от турското министерство на отбраната Гърция е нарушила въздушното пространство и териториалните води на Турция над 1100 пъти само през първите осем месеца на тази година.

Турция, член на НАТО от над 70 години, се оплака от многократни провокативни действия и реторика от страна на Гърция в региона през последните месеци, включително милитаризация на островите в близост до турските брегове на Егейско море, които според Анкара са демилитаризирани съгласно Лозанския договор от 1923 година и настоява, че подобни ходове осуетяват нейните истински усилия за мир.

Гърция не е равна на Турция, каза още Ердоган късно в понеделник, добавяйки: "Бих искал да направя следното напомняне за Гърция, която напоследък засили тормоза и грубостта си към страната ни“.

"Гърция не е на нашето ниво, тъй като не ни е равна политически, икономически или военно“, заяви Ердоган след заседание на кабинета в турската столица Анкара.

През почивните дни, на фона на напрежението между Турция и Гърция, Ердоган предупреди Гърция да не отива твърде далеч, предупреждавайки, че Турция ще направи необходимото, когато му дойде времето.

Турция и Гърция са в противоречие по въпроси, вариращи от статута на островите в Егейско море до морските граници и въглеводородните ресурси в Средиземно море, както и етническото разделение в Кипър.

Балканско турне в три държави

Преди да се отправи към Босна и Херцеговина, за да започне тридневната си балканска обиколка, Ердоган отбеляза, че Турция следва политика, която подкрепя стабилността и развитието на Балканите и процеса на интеграция в евроатлантическите структури.

"Ние ще се опитаме да намерим решение на политическата криза в Босна и Херцеговина по време на нашето посещение“, каза той.

"Като Турция, представител на мира, спокойствието, развитието и равнопоставеността в този регион, където напоследък се повиши напрежението, ние продължаваме да изпълняваме задълженията си“, добави турският лидер.

След Босна и Херцеговина Ердоган ще посети Сърбия и след това Хърватия.

"По време на разговорите ще бъдат разгледани всички аспекти на двустранните отношения, ще бъдат обсъдени стъпките за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в различни сфери, в частност съвместни инфраструктурни и инвестиционни проекти, както и ще бъдат обменени мнения относно развитието на Балканите и международните въпроси“, се казва в изявление на президентската канцелария в Анкара.

По време на тридневната обиколка на президента и в трите страни ще се проведат бизнес форуми.

Ердоган ще присъства и на церемонията по откриването на Ислямския културен център в хърватския град Сисак, се казва още в съобщението.

Преди това Ердоган каза, че Турция отдава "особено значение“ на Балканите и че запазването на мира и стабилността в региона е жизненоважно за страната.

Балканите са приоритет за Турция не само от политическа, икономическа и географска гледна точка, но и поради нейните исторически, културни и човешки връзки с региона, коментира Daily Sabah.