Турският президент Реджеп Тайип Ердоган говори за възстановителните работи в регионите, засегнати от разрушителните земетресения на 6 февруари с епицентър в турския Кахраманмараш. По думите на държавния глава, трусовете са най-голямото природно бедствие за миналия век, предава "Анадолската агенция“.

"Земетресенията нанесоха огромни щети на транспортната инфраструктура. Въпреки това турското правителство незабавно мобилизира всички сили, за да помогне на пострадалите граждани. Мобилизирани са всички спасителни екипи, за да извадят граждани от развалините. Хиляди камиони с хуманитарна помощ бяха доставени от цялата страна, за да осигурят храна и неща от първа необходимост на гражданите в зоната на бедствието“, отбеляза турският лидер.

Държавният глава припомни, че летището в Хатай е възстановено за една седмица, което също е важно за ликвидиране на последствията от природно бедствие.

Ердоган изрази своята благодарност към страните, протегнали ръка за помощ на Турция след земетресенията от 6 февруари. Той подчерта, че 90 държави са изпратили спасителни екипи и лекари.

Президентът посочи още, че в първите дни след земетресението издирвателно-спасителните операции са били приоритет, но в момента се работи по отстраняване на последствията от природното бедствие.

Ердоган говори и за възстановителните работи в района на бедствието.

"Работата по оценка на щетите от земетресението продължава. В момента се планира да се построят 183 000 жилищни единици и 15 000 селски къщи в Хатай. 15 785 жилищни единици ще бъдат построени в Кирикхан“, заяви той.

Президентът добави, че в пострадалите от февруарските земетресения райони са разпънати 426 000 палатки, а през следващите 2 месеца ще бъдат поставени 100 000 контейнерни къщи.