На фона на приготовленията на Турция за ежегодните военноморски маневри в Егейско море, президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Таийп Ердоган изрази фрустрацията си от увеличението военно присъствие на САЩ в Гърция след подписването на петгодишен договор за сътрудничество в отбраната между Атина и Вашингтон през октомври 2021 година, съобщава Bloomberg.

"В момента има девет американски бази. Те са създадени в Гърция. Срещу кого бяха основани? Отговорът, който те дават, е "срещу Русия“. Ние не им вярваме, нека не се обиждат“, заяви Ердоган късно в сряда по време на съвместна пресконференция с президента на Венецуела Николас Мадуро.

Коментарът на Ердоган идва на фона на задълбочаващ се разрив с Гърция около припокриващите се териториалните претенции на Анкара и Атина в акваториите на Егейско море и Източното Средиземноморие.Турция дори наскоро заплаши, че ще оспори суверенитета на гръцките острови в Егейско море. Всичко това се случва паралелно с охладняването на отношенията наТурция със Съединените щати и Европейския съюз.

Турският лидер също така изтъкна отново, че Анкара се противопоставя на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, обвинявайки северноевропейските страни, че подпомагат сирийските кюрди,които в Турция са обявени за терористична организация.