Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза, че Съединените щати и други западни държави не са направили нищо, за да помогнат за разрешаването на кризата Русия-Украйна и са просто пречка, предава Reuters, като се позовава на изявление на държавния глава пред турските медии след завръщането му от визита в Киев, където се срещна с украинския си колега Владимир Зеленски.

Ердоган, който се стреми да подкрепи претенциите си като потенциален посредник в кризата, каза, че никой европейски лидер не е способен да разреши конфликта и президентът на САЩ Джо Байдън все още не е дал положителен принос.

Президентът, който има тесни връзки както с Киев, така и с Москва, каза, че "много цени“ планираното посещение на руския президент Владимир Путин в Турция.

Коментарите му дойдоха, след като се срещна с украинския си колега Владимир Зеленски в четвъртък в Киев и повтори предложението на Турция да посредничи в кризата с Москва, което Зеленски приветства. Той също така предложи да бъде домакин на среща на украинския и руския лидери.

"Трябва да кажа това много ясно: ако обърнете внимание, Западът за съжаление не допринесе с нищо за решаването на този въпрос“, каза Ердоган пред репортери по време на обратния си полет. "Мога да кажа, че буквално бяха само пречка“.

"Сега в Европа има сериозен проблем по отношение на лидерите, които могат да решат тази криза“, след като бившият германски канцлер Ангела Меркел се оттегли, каза той.

"Когато погледнем... Съединените щати, Байдън все още не е показал положителен подход към въпроса“, добави Ердоган.

Турция, която споделя морска граница с Украйна и Русия в Черно море, заяви, че всеки военен конфликт би бил неприемлив и предупреди Москва, че инвазията би била неразумна.

Ердоган каза, че Турция ще направи необходимото като член на НАТО в случай на руска инвазия, но се противопостави на санкциите срещу Русия, с каквито заплашват другите съюзници.

Независимо че създава сътрудничество с Русия в областта на отбраната и енергетиката, Турция се противопостави на нейната политика в Сирия и Либия, както и на присъединяването на Кримския полуостров през 2014 г. Тя също продаде съвременни дронове на Украйна и подписа сделка за производство на повече близо до Киев, с което ядоса Русия.

Някои западни държави обвиниха Турция, че се отклонява от НАТО заради сътрудничеството й с Русия, което доведе до санкции на САЩ срещу Анкара през 2020 г. Турция отхвърли това и каза, че може да развива положителни връзки с всички страни.

Превод и редакция: Иван Христов