Tурският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че Анкара може да се "раздели" с Европейския съюз, ако е необходимо, предаде Reuters.

"ЕС се опитва да се откъсне от Турция", заяви Ердоган пред репортери преди пътуването си до Съединените щати.

"Ние ще направим своите оценки срещу тези събития и ако е необходимо, можем да се разделим с ЕС", коментира той въпроса за съдържанието на доклада на Европейския парламент за Турция.

В доклада, приет по-рано тази седмица, се посочва, че процесът на присъединяване на Турция към 27-членния блок не може да бъде възобновен при настоящите обстоятелства и се призовава ЕС да проучи "паралелна и реалистична рамка" за връзките си с Анкара.

Турция е официален кандидат за членство в ЕС от 24 години, но през последните години преговорите за присъединяване са в застой заради опасенията на блока относно нарушенията на човешките права и зачитането на върховенството на закона.

"Напоследък сме свидетели на подновен интерес от страна на турското правителство към съживяване на процеса на присъединяване към ЕС", заяви пред европейският Politico испанският евродепутат Начо Санчес Амор, при приемането на доклада на 13 септември.

"Това няма да се случи заради геополитически пазарлъци, а само когато турските власти покажат реален интерес да спрат продължаващото отстъпление от основните свободи и върховенството на закона в страната", допълни Санчес Амор.

Преговорите за присъединяването на Турция към блока са в застой от години. През юли обаче външните министри на ЕС се споразумяха да придвижат напред отношенията.

Министерството на външните работи на Турция заяви по-рано тази седмица, че докладът на Европейския парламент съдържа неоснователни твърдения и предразсъдъци и възприема "повърхностен" подход към връзките на страната с ЕС.