Трийсетгодишната ера на Мило Джуканович приключи в Черна гора. Дългогодишният лидер на страната, който под различни образи ръководи републиката от 1991 г., за първи път в политическата си кариера претърпя лично поражение на изборите. Той загуби от "случаен" кандидат - икономиста Яков Милатович, който влезе в политиката едва преди три години, съобщава "Радио и телевиция Черна гора“ (РТЦГ).

Към основния лозунг на предизборната кампания на Джуканович "Мило. Кой друг?" народът на Черна гора отговори: "Който и да е, но не и Мило!"

Според наблюдатели бившият министър на икономическото развитие в правителството на Здравко Кривокапич Яков Милатович, представител на движението "Европа сега“, спечели президентските избори в Черна гора с около 60% от гласовете, Джуканович спечели 40%. Победата на Милатович обаче няма да повлияе на прозападната външна политика на Черна гора. Докато все още беше министър, Милатович подкрепи налагането на санкции срещу Русия и в интервю за западни медии обеща да изпълни изцяло всички поети международни задължения, включително замразяване на имуществото на руски граждани. Милатович е прозападен политик, той смята присъединяването към ЕС за приоритет на страната, както и изпълнението на всички задължения на страната към НАТО.

Потвърждение, че поражението на Джуканович е дългоочаквано за народа на Черна гора, бяха масовите спонтанни празнични шествия в цялата страна. Хората пускаха фойерверки, палеха факли и скандираха обиди срещу Джуканович.

Прави впечатление, че Милатович доста случайно стана кандидат на своята партия за президент. Първоначално неговият съпартиец Милойко Спаич, който преди това заемаше поста министър на финансите и социалното развитие, беше номиниран за кандидат за президент. Избирателната комисия обаче не прие кандидатурата му, тъй като се оказа, че Спаич освен черногорско има и сръбско гражданство, което е забранено от закона на Черна гора.

В речта си за изборните резултати Милатович обеща, че преди края на неговия президентски мандат Черна гора ще се присъедини към Европейския съюз. Той заяви още, че приоритети за него ще станат върховенството на закона, икономиката и европейската интеграция. Милатович увери, че ерата на раздори със съседните страни (антагонизмът на Джуканович със Сърбия) е нещо от миналото заедно с режима на Джуканович.

Мило Джуканович, който все пак спечели значителните 40% от гласовете на втория тур, няма да се предаде. Той ще продължи да се бори за власт. Преди президентските избори Джуканович разпусна парламента, свиквайки нови парламентарни избори за 11 юни. Именно на 11 юни Джуканович ще се опита да заеме отново премиерския пост, възползвайки се от противоречията на опонентите си и използвайки своята партия - Демократическата партия на социалистите (ДПС) на Черна гора.

Но дори и ДПС да загуби, Джуканович ще влезе в парламента и ще получи депутатски имунитет. Някои анализатори смятат, че той ще му е много необходим във връзка с многобройните обвинения в поръчкови убийства, контрабанда и корупция от политически опоненти.

В понеделник вечерта Джуканович призна загубата си и поздрави съперника си Яков Милатович за победата. Въпросите на опозиционни журналисти за това дали Джуканович ще се кандидатира на парламентарните избори на 11 юни като партиен лидер бяха заглушени от викове и обиди от неговите поддръжници. Журналистът четири пъти се опита да зададе въпрос, като надвикаше тълпата, на което Джуканович отговори: "Не ви чувам". След това той напусна трибуната, без да отговори на поставения въпрос.

Джуканович застана начело на Черна гора през 1991 г., след което пет пъти беше министър-председател, а два пъти беше и президент на страната - от 1998 до 2002 г. и от 2018 г. до момента.