Консорциумът, съставен от енергийните компании Eni (Италия) и Total (Франция), ускорява плановете си за разработване на находища на природен газ край Кипър след откриването на трето находище, съдържащо 2-3 трилиона кубични фута въглеводород в същата лицензирана зона за проучване. Това обявиха от Министерството на енергетиката на Кипър, предава Associated Press.

Министерството обяви откритието в находището "Зевс-1" на около 162 километра в Блок 6 край южното крайбрежие на Кипър, на дълбочина от 2300 метра.

Находището, съдържащо 105-метров стълб от газ, се намира само на 5 километра западно от кладенеца "Кронос-1", където консорциумът обяви през август откриването на приблизително 2,5 трилиона кубични фута природен газ.

Консорциумът направи първоначалното си откритие в Блок 6 през 2018 г. в кладенеца "Калипсо-1“, но все още не е предложил никакви оценки за размера му.

Министерството подчерта, че най-новото откритие "потвърждава обещаващия потенциал на района“, тъй като Кипър се стреми да изнася въглеводорода на фона на енергийна криза, усложнена от войната на Русия в Украйна.

Министърът на енергетиката на Кипър Натаса Пилидес заяви пред агенцията в понеделник, че количеството газ, което вече е открито в изключителната икономическа зона на Кипър, се оценява на 12-15 трилиона кубични фута. Други компании, които също притежават лицензи за проучване на блокове в изключителната икономическа зона на Кипър, са Chevron и партньорите Dutch Shell и израелската NewMed, както и ExxonMobil и партньора Qatar Petroleum.

Консорциумът Eni-Total държи най-много концесии - 7 от 13 блока, които съставляват зоната на Кипър.

Chevron, Shell и NewMed разработват находището "Афродита“, което се очаква да съдържа приблизително 4,25 трилиона кубични фута газ. Очаква се той да достигне до пазарите до 2027 г.

В района на Източното Средиземноморие има достатъчно природен газ за износ поне до 2050 г., според анализи на Източносредиземноморския газов форум, орган, съставен от Гърция, Италия, Египет, Кипър, Израел, Франция, Йордания и Палестина.