"НАЕК Енергоатом" съобщи за договор на стойност 65,40 милиона долара (116.51 милиона лева) с канадската компания Cameco. "Енергоатом" трябва да плати на канадската компания за преработката на уранов концентрат при производството на ядрено гориво за АЕЦ "Украйна", съобщи Економическая правда.

Договорът се отнася за услуги по претегляне, вземане на проби, анализ, съхранение и организация на транспортирането на уранов концентрат през 2023-2035 г.

Отбелязва се, че стойността на услугите се определя въз основа на действителния обем на доставката на уранов концентрат, текущите цени за услуги по теглене и вземане на проби, съхранение на уранов концентрат за съответната календарна година, както и реално документирани разходи за транспортиране на уранов концентрат.

Самото закупуване на услугите е станало без наддаване, тъй като е нямало заявки от други фирми поради технически причини.   

Според договора , който е подписан на 19 март, Cameco ще посрещне 100% от нуждите на "Енергоатом" от природен уран хексафлуорид (UF6) през 2024-2035 г., доставяйки го и услуги за преобразуване на уран за реакторите на Ровненският, Хмелницквият и Южноукраинската АЕЦ.  

Подобна възможност се предвижда и за Запорожката АЕЦ след пълното й деокупиране.

Според втория договор "Енергоатом" ще продаде на Канада целия уран, който се добива в Украйна от местния "ВостГОКом". Конверсията на украинския уран ще бъде осигурена от Cameco.