Руските сили изграждат допълнителна ограда за защита на входовете на Запорожката атомна електростанция (ЗАЕЦ), като разширяват периметъра около електроцентралата, предава УНИАН, цитирайки изявление на Енергоатом.

"Отсега нататък служителите на ЗАЕЦ няма да се превозват директно до нея, както винаги е било, а част от пътя ще бъде изминаван пеша“, се казва в изявлението на украинската държавна служба.

Така редовните автобуси за персонала на АЕЦ "Запорожие", които превозват работниците, вече няма да се движат до крайната точка на маршрута.  Изгражда се нова ограда, която ще е на подходите към административната сграда на станцията. За да направят това, руските части вече са започнали да изграждат ров, твърдят от Енергоатом.

"Затова автобусите стигат само до пръстена, където се оставят работниците от АЕЦ а, а след това просто трябва да вървят. По този начин рашистите всъщност разширяват затворения периметър около станцията, сякаш я подготвят за отбрана. С други думи, те са толкова уплашени, че дори си позволяват незаконно строителство на територията на ядреното съоръжение“, се заявява в изявлението.

Компанията подчертава, че ЗАЕЦ принадлежи на Украйна и "никакви огради няма да попречат на централата да бъде върната под контрола на държавата и законния оператор Енергоатом“.