Министерството на енергетиката на САЩ заключи, че пандемията от Covid най-вероятно е възникнала от лабораторно изтичане, според класифициран разузнавателен доклад, наскоро предоставен на Белия дом и ключови членове на Конгреса, съобщава The Wall Steet Journal.

Промяната в позицията на Министерството на енергетиката, което преди това не беше решило как се е появил вирусът, е отбелязано в актуализация на документ от 2021 г. от офиса на директора на националното разузнаване Аврил Хейнс.

Новият доклад подчертава как различните части на разузнавателната общност са стигнали до различни преценки за произхода на пандемията. Министерството на енергетиката сега се присъединява към Федералното бюро за разследване, като казва, че вирусът вероятно се е разпространил чрез злополука в китайска лаборатория. Четири други агенции, заедно с национален разузнавателен панел, все още смятат, че това вероятно е резултат от естествено предаване, а две не са решили.

Заключението на Министерството на енергетиката е резултат от нови разузнавателни данни и е важно, тъй като агенцията има значителен научен опит и наблюдава мрежа от национални лаборатории на САЩ, някои от които провеждат напреднали биологични изследвания.

Министерството на енергетиката направи преценката си с "ниска увереност“, според хора, които са чели класифицирания доклад.

ФБР по-рано стигна до заключението, че пандемията вероятно е резултат от изтичане от лаборатория през 2021 г. с "умерена увереност“ и все още се придържа към това мнение.

За изследването ФБР е създал екип от микробиолози, имунолози и други учени с участието на Националния център за биокриминалистичен анализ, който беше създаден във Форт Детрик, Мериленд, през 2004 г., за да анализира антракса и други възможни биологични заплахи.

Американски служители отказаха да дадат подробности за новите разузнавателни данни и анализи, които са накарали Министерството на енергетиката да промени позицията си. Те добавят, че макар Министерството на енергетиката и ФБР да казват, че е най-вероятно непреднамерено изтичане от лаборатория, те стигнаха до тези заключения по различни причини.

Актуализираният документ подчертава как служителите на разузнаването все още събират информация за това как се е появил Covid-19. Повече от един милион американци са регистрирани като жертви на пандемията, започнала преди повече от три години.

Националният съвет за разузнаване, който провежда дългосрочен стратегически анализ и четири агенции, все още оценяват с "ниска увереност“, че вирусът е възникнал чрез естествено предаване от заразено животно, според актуализирания доклад.

Централното разузнавателно управление и друга агенция, която служителите не биха посочили, остават нерешени между теориите за изтичане от лаборатория и теориите за естествено предаване.

Въпреки различните анализи на агенциите, актуализацията потвърди съществуващия консенсус между тях, че Covid-19 не е резултат от китайска програма за биологични оръжия, казват хората, които са чели секретния доклад.

Високопоставен служител на американското разузнаване потвърди, че разузнавателната общност е извършила актуализацията, чието съществуване не е било докладвано досега. Този служител добави, че това е направено в светлината на нови разузнавателни данни, допълнително проучване на академична литература и консултации с експерти извън правителството.