Енергийните министри на ЕС ще се съберат отново на извънреден енергиен съвет преди Коледа - най-вероятно на 13 декември - на фона на широко разпространено неодобрение на предложението на Брюксел за таван на цената на газа, съобщава европейската редакция на Politico.

Министрите, събрани в Брюксел за Енергийния съвет в четвъртък, постигнаха неофициално споразумение относно по-малко противоречивите елементи от пакета на Комисията за енергийната криза, но не се постигнали споразумение по пътя напред към така наречения механизъм за пазарна корекция, разкриват четирима дипломати от ЕС.

Съюзът от страни, които най-яростно се противопоставят на предложението на Комисията - Белгия, Испания, Италия, Полша и Гърция - даде ясно да се разбере, че няма да се съгласят официално с по-широкия пакет, докато проблемът с тавана на цената на газа не бъде решен, твърдят двама дипломати.

Това ще изисква още един извънреден енергиен съвет, който според трима дипломати е насрочен за 13 декември - което позволява всяко споразумение да бъде подписано от лидерите на ЕС, които ще се срещнат на 15 и 16 декември.

Предложеният от Комисията механизъм за пазарна корекция ще включва таван на цената на сделките за месец напред в главната търговска площадка на ЕС TTF, но само когато цените надхвърлят 275 евро за мегаватчас за две седмици и тези цени са с 58 евро над глобалните цени на втечнения природен газ (ВПГ) за 10 дни.

Планът беше критикуван и от двете страни в дебата. Държавите, подкрепящи тавана, казват, че той е проектирана никога да не се използва; докато скептично настроените страни заявиха, че предложението рискува да подкопае финансовата стабилност на блока.

Министрите неофициално се споразумяха относно плановете на Комисията за ускоряване на одобрението на проекти за възобновяеми енергийни източници и относно пакет за солидарност при енергийна криза, който включва планове за съвместно закупуване на газ, мерки за солидарност за осигуряване на обмен на газови доставки в рамките на ЕС и нов референтен ценови показател за ВПГ.