Министрите на енергетиката на Европейския съюз ще обсъдят предложението на чешкото председателство на Съвета на ЕС за въвеждане на таван на цената на газа от 188 евро за мегаватчас. Това съобщи министърът на енергийния преход на Франция Агнес Пание-Рюнаше, предава ТАСС

"Днес имаме пред нас предложение на председателството [на Чешката република за таван на цените на газа] на ниво от 188 евро. Франция по-рано заяви, че цена от 260 до 200 евро би била удобна за нея“, каза тя репортери преди началото на министерската среща.

Пание-Рюнаше отбеляза, че това ще бъде последната министерска среща по тази тема през 2022 г., в рамките на която ще бъде необходимо окончателно да се одобрят споразуменията, които вече са "90% договорени“ на предишни срещи. Тя посочи три приоритетни области за работа този понеделник: постигане на достъпна цена на газа за икономиката, осигуряване на доставки на гориво за Европа и запазване на финансовите пазари. Също така, според министъра, ще продължат дискусиите за "изкореняване на зависимостта от изкопаемите горива“, разработване на проекти в областта на водородната енергия и реформиране на енергийния пазар на ЕС.

Страните от ЕС не успяха да се споразумеят за тавана на цената на газа и принципа на общи покупки на газ по време на срещата на върха на Общността на 15 декември. Обсъждането на тези въпроси бе отложено за срещата на ръководителите на енергийните ведомства.