Украинският мрежов оператор предупреди потребителите да се подготвят за повече прекъсвания на тока в Киев и други региони в понеделник, тъй като се стреми да намали напрежението върху енергийната инфраструктура, повредена от руски ракети и атаки с дронове, пише Reuters.

Постоянните прекъсвания на тока стават все по-чести в столицата с 3 милиона жители след вълна от руски атаки срещу енергийни съоръжения, които са повредиха 40% от енергийната инфраструктура от 10 октомври насам.

Според украинския Телеграм-канал First, "енергийната система на Украйна реално работи в авариен режим. А с влошаването на метеорологичните условия, които сега се наблюдават в цялата страна, ситуацията стана още по-критична. Графиците за прекъсване на електрозахранването не работят, "Укренерго“ въвежда аварийни прекъсвания, които "вредят“ ма оборудването в работещи предприятия и представляват заплаха от аварийни ситуации в критични инфраструктурни съоръжения“.

"Освен това, ако атаките на Руската федерация продължат (предвид продължителния характер на военния конфликт, такъв сценарий е най-правдоподобен) постепенно и атомните електроцентрали могат да преминат в авариен режим или дори да се изключат напълно. А водноелектрическите централи (които също са ударени) зависят от нивото на водата, което също не може да се гарантира при сегашните условия. В резултат на това Украйна е в катастрофална ситуация - властите ще трябва или да "консервират", или напълно да унищожат критичните инфраструктурни обекти. В края на краищата не е икономически изгодно да ги ремонтирате преди следващия удар и дори ДТЕК изчерпва оборудването за възстановяване на енергийната система на Украйна. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че студът все още не е настъпил и натоварването на енергийната система на страната е минимално. Но през зимата ще бъде много по-зле“, обяснява медията.