Френският президент Еманюел Макрон в четвъртък защити политиката си за поддържане на диалог с Русия след нейното нахлуване в Украйна, като каза, че Турция не трябва да бъде единствената сила, която разговаря с Москва, както и че вече трябва да се направят приготовления за договорен мир, предава телевизионният канал France 24.

Макрон многократно е разговарял с руския си колега Владимир Путин, откакто Москва започна военната си интервенция в Украйна през февруари, като последният им разговор се състоя на 19 август след дълга пауза.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, с когото Макрон има противоречиви отношения, междувременно активно се опитва да играе ролята на посредник, срещайки се лично както с Путин, така и с украинския президент Володимир Зеленски.

"Кой иска Турция да бъде единствената световна сила, която продължава да си говори с Русия?“ - заяви президентът на среща на френските посланици в Елисейския дворец. "Не трябва да се поддаваме на никаква форма на фалшив морал, която би ни оставила безсилни“, добави той.

"Работата на дипломата е да говори с всички, особено с хора, с които не сме съгласни. Така че ще продължим да го правим, в координация с нашите съюзници“.

Макрон обяви, че световните сили вече трябва да се подготвят за "договорен мир“, за да сложат край на конфликта, който вече продължава повече от половин година, като същевременно подчерта, че зависи от Киев да вземе решение за времето и условията.

"Трябва да се подготвим за дълга война. Но трябва да избягваме ескалация и да подготвим мира“, отбеляза френският президент. "Подготвянето на мира означава разговори с всички страни, включително, както направих само преди няколко дни и отново ще го направя, с Русия“.

Той каза, че такъв договорен мир няма да бъде при условията, на които "Украйна би била подложена, ако я бяхме изоставили на произвола на съдбата“.

Макрон посочи, че западната военна помощ за Украйна, включително от Франция, е позволила на страната да устои на руската инвазия много по-ефективно, отколкото много експерти, а също и Русия са прогнозирали.

"Ние не участваме във войната, не искаме“, каза той, повтаряйки аргумент, който Макрон използва от първите дни на конфликта. "Но не можем да позволим на Русия да спечели тази война във военен план, като спечели територия и в същото време показва поражението на международния ред и нашите ценности въз основа на агресия“.

Той също така предупреди, че Европа трябва да запази единството, като отбеляза, че някои страни призовават за по-войнствена позиция или обмислят едностранни мерки.

"Не трябва да позволяваме Европа да бъде разделена от тази война. Европейското единство е ключово. Разделянето на Европа беше една от целите на Русия във войната“, подчерта Макрон.