Френският президент Еманюел Макрон заяви, че противоречивото му решение да свика предсрочни парламентарни избори във Франция е последен опит да задържи крайната десница извън властта, пише европейската редакция на Politico.

"Всички виждат надигащите се вълни на крайната десница. Всички казват, че [Макрон] ще им предаде ключовете на властта. Не искам да им дам ключовете от властта през 2027 г.“, заяви той, имайки предвид датата на следващите президентски избори във Франция.

Макрон свика законодателни избори в неделя вечерта, след като крайнодясното Национално обединение победи неговата либерална партия "Възраждане" на изборите за ЕС с разлика от 31,4 процента срещу 14,6 процента.

"Две трети от французите искат разпускане [на Националното събрание]... като 50 процента от хората гласуваха за крайностите, не можех да направя нищо. Хората биха казали, че "той е напълно отделен (от народа)“, заяви Макрон по време на пресконференция в сряда, целяща да даде началото на предизборната кампания на неговата партия.

Макрон отправи пламенен призив към центристите, демократите и проевропейците да се обединят, за да победят крайната десница на гласуването в края на месеца. Той също така яростно атакува Републиканската партия в сряда, след като нейният лидер Ерик Сиоти заяви, че е готов за съюз с Националното обединение.

"От неделя вечерта маските падат и има битка между онези, които търсят изборни печалби, и тези, които се борят за Франция“, отсече Макрон пред десетки журналисти, събрали се в Париж.

Докато френският президент залага, че може да спре прилива на националистическата, антиимигрантска десница на националните избори, съперниците му изпробват водите за обединен фронт.

"Десните сключват съюз с крайната десница...консерваторите... обръщат гръб на наследството на (бившите президенти) Дьо Гол, Ширак и Саркози“, заяви Макрон.

Във вторник Сиоти разкри, че е водил преговори с Марин Льо Пен за формиране на потенциален съюз, целящ да победи Макрон.

"Трябва да обединим силите си“, заяви Сиоти.

Макрон разкритикува тези усилия, отбелязвайки, че консервативната десница и крайната десница имат противоречиви икономически политики и противоположни възгледи относно пенсионната реформа, която предизвика вълнения в цялата страна миналата година.

Френският президент също така нападна левицата, тъй като изглежда, че съюзът на крайнолявата Непреклонна Франция, Социалистическата партия и други политически групировки се възражда, след като се разпадна заради войната между Израел и палестинската групировка ХАМАС.

Макрон защити действията си на икономическия фронт – включително пенсионната реформа – и предупреди, че както крайната десница, така и крайната левица ще доведат Франция до ръба на финансова катастрофа, точно когато пазарите са все по-притеснени от продължаващата политическа криза.

"Двата крайни блока [предлагат] обедняване на страната“, заяви Макрон.

Френският президент предупреди, че предложенията на Националното обединение ще бъдат сериозен удар за френските финанси, тъй като според една оценка ще струват около 100 милиарда евро годишно. Той също така обвини крайната десница, че се е отказала от зелените политики и че е поставила под въпрос последните реформи, които са направили Франция привлекателна за чуждестранните инвеститори.

След това Макрон разкритикува крайната левица за предлагането на "неразумно данъчно облагане“, че не подкрепя напълно ядрената енергия и че предлага зелени политики, които не са "надеждни“ и биха довели до "отслабване на страната“.