Бъдещата архитектура за европейската сигурност трябва да включва гаранции за Русия. Това заяви държавният глава на Франция Еманюел Макрон в интервю за TF1.

"Трябва да помислим за архитектурата на сигурността, в която ще живеем утре. Става въпрос по-специално за думите на руския президент Владимир Путин, че НАТО се приближава до границите на Русия, разполагайки оръжия, които могат да я застрашат. Този ​​въпрос ще бъде част от дискусиите за мира и ние трябва да се подготвим за това, което ще се случи след [украинския конфликт] и да помислим как можем да защитим нашите съюзници, като в същото време да дадем на Русия гаранции за собствената й сигурност, в момента, в който се осъществи връщането на масата за преговори", заяви френският лидер.

"Има въпрос, който зависи от Украйна – това са нейните граници“, подчерта той. В отговор на въпроса на водещия дали смята за легитимни исканията на украинския президент Володимир Зеленски за връщане на Крим, Макрон изрази мнение, че "Украйна сама трябва да реши при какви условия, как и кога да преговаря, а не някой друг“. "Това, което зависи от нас, е сигурността на останалата част от Европа“, отбеляза Макрон.

Френският лидер пристигна в САЩ на 29 ноември за разговори с американския си колега Джо Байдън. Това е второто държавно посещение на Макрон след идването му на власт през 2017 г. Той посети САЩ за първи път през 2018 г. по покана на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп.