Екипи се борят да възстановят електрозахранването и водоснабдяването на голяма част от град Волос в Централна Гърция в четвъртък, след като проливния дъжд, донесен от бурята "Елиас“, помете редица части на страната само седмици след връхлитането на "Даниел“, предава Reuters.

На жителите на Волос е изпратено SMS съобщение на спешния номер 112, което им напомня, че движението в града е забранено със заповед на полицията поради "опасни метеорологични явления“.

Екипите на противопожарната служба проведоха спасителни операции през нощта за стотици граждани, блокирани в къщи и магазини. Колите са отнесени от пороите, а големи количества кал са покрили улиците.

Най-тежка е ситуацията в центъра на Волос и по околовръстния му път, където улиците бяха потопени под вода, докато пътищата към Аликес и Агрия остават недостъпни.

За пореден път 12-километровият поток Крафсидонас, който събира вода от Пелион и пресича няколко квартала на Волос, излезе от бреговете си, наводнявайки околните райони.

Градът е без питейна вода, откакто бурята "Даниел“ унищожи тръби и инфраструктура преди две седмици.

Въоръжените сили на страната подпомагат усилията за справяне с последиците от последната буря, която връхлетя Централна Гърция, цитира вестник Kathimerini думите на министъра на отбраната Никос Дендиас.

"Нашите мисли са с жителите на Волос, останалата част от Тесалия, северната част на Евбея и другите области, които са подложени на нови изпитания от тежките метеорологични явления“, написа той в публикация в социалната мрежа X (бившата Twitter).

Дендиас благодари на личния състав на ВС, който отново "се втурна безкористно да помогне на гражданите, които са в опасност“.