При следващ мандат на Конгреса на САЩ и при следващ президентски мандат вече Югоизточна Европа, Черноморският регион стават особено важна част от сигурността и на САЩ. Това каза в интервю за "Това е България“ на Радио "Фокус“ Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на България във Вашингтон.

По думите й за страната ни няма как да има някаква промяна, породена от политиката на Балканите и отраженията от междинните избори в Българи.

"България все пак има своите основни репери, като членство в Европейския съюз и членството в НАТО. България, слава богу, не е Русия, България не е вражеска държава. За САЩ е съюзник. По-скоро сме вражеска държава за Русия“, заяви тя.

Според нея се е случило нещо много важно, което определя като добре за нас – линията отбрана на защита на Алианса се изместила на Изток.

"Много години минаха, когато тези от нас, които следяха обстановката в региона, настоявахме да имат по-силно внимание към югоизточната част на НАТО. Но някак си се смяташе, че тук, както се казва, нещата са подредени и няма причини да се отделят специални грижи и внимание. Да, но събитията опровергаха тази самозаблуда и спокойствие. При следващ мандат на Конгреса на САЩ и при следващ президентски мандат вече Югоизточна Европа, Черноморският регион стават особено важна част от сигурността и на САЩ“, добави тя.

Не просто на Европейския съюз, а и на САЩ, което е добре, подчерта Поптодорова.

Можете да чуете цялото интервю в звука.