Китай няма да се откаже от сътрудничеството с Русия независимо от заплахите на Запада за санкции, пише испанският вестник El País.

"Пекин няма да изостави Москва, тъй като смята Запада за основен противник, а Русия за партньор, с когото трябва да си сътрудничи, особено на фона на влошаващата се международна обстановка“, категорични са от изданието.

Според автора през последните години Си Дзинпин и Владимир Путин са направили всичко възможно, за да покажат ясно колко близки са Китай и Русия.

"Си Дзинпин нарече Путин своя най-добър и най-близък приятел. От 2013 г. те са се срещнали около 40 пъти. И двете страни поддържат безгранично приятелство и вярват, че тяхното "всеобхватно стратегическо партньорство" и взаимодействие в новата ера ще бъде благоприятен фактор на международната арена", счита експертът.

Както посочва El Pais, действията на Пекин след началото на руската военна интервенция в Украйна още веднъж са показали, че именно САЩ са "главният враг“ на Поднебесната империя.

"Русия и Китай преследват обща цел да променят световния ред. Си Дзинпин няма намерение да осъжда Москва - всъщност той мълчаливо подкрепя решението на Путин и продължава да предоставя дипломатическа подкрепа. Според него, причините за конфликта се крият в разширяването на НАТО на Изток и "повишаване на напрежението" от страна на САЩ“, пише авторът.

Следователно, заключава тя, вбиването на клин между Русия и Китай не е много реалистична идея.

Западът просто няма какво да предложи, без да застраши своите "демократични ценности, интереси и сигурност“, заключава статията.