Европейският съюз се готви за нова търговска война със САЩ заради плана за подпомагане на националното производство по силата на американския закон за намаляване на инфлацията, пише испанският вестник El Diario.

Пакетът от инициативи предвижда отпускането на приблизително 400 милиарда долара от властите на САЩ. Законът представлява огромен инвестиционен пакет, който, наред с други неща, насърчава прехода към зелена енергия, като по този начин засяга европейския автомобилен сектор, много важен в страни като Германия и Франция, отбелязва изданието.

Европейската комисия смята, че плановете на президента на САЩ Джо Байдън за насърчаване на електрически превозни средства дискриминират чуждестранните производители. По-специално, според документ, разпространен от агенция EFE, Брюксел е разтревожен от девет разпоредби за данъчни кредити. Миналата седмица се проведе среща на представители на ЕС и САЩ, която завърши безрезултатно. Европейските преговарящи смятат, че промотираният от Вашингтон закон е неприемлив.

"За ЕС, като съюзник на САЩ, трябва трябва да има сходни условия като тези за Мексико и Канада", подчерта във вторник първият вицепредседател на Европейската комисия Валдис Домбровскис. "Точно това възнамерява да направи работната група, която създадохме преди месец, за да се изясни от какво се тревожи Европейският съюз и как това може да бъде разрешено“.