Еквадор ще отмени решението за прехвърляне на руско оборудване на САЩ, е заявил руският посланик в Кито Владимир Спринчан пред РИА Новости след среща с президента Даниел Нобоа.

"В петък се проведе среща с президента на Еквадор Даниел Нобоа и бяха обсъдени подробно текущите двустранни отношения с акцент върху някои от усложненията, възникнали между страните през последните дни", е заявил Владимир Спринчан.

Според посланика Нобоа е потвърдил, че "предвид неутралния статут на Еквадор и членството в ООН Кито не може да си позволи да бъде въвлечен в конфликта".

"Позицията на Еквадор не е да изпраща оръжия и боеприпаси в горещи зони, а да допринася за мирното разрешаване на конфликтите чрез дипломатически инструменти", е допълнил Спринчан.

 

В същото време той е отговорил утвърдително на уточняващ въпрос дали това означава, че Еквадор няма да прехвърли руска техника на САЩ.

"Това ще стане официално известно в началото на следващата седмица", е добавил дипломатът.

В края на януари Нобоа заяви, че Еквадор ще обмени старо руско и украинско оборудване за ново американско оборудване. Според него става дума за 200 милиона долара. Освен това, твърди президентът, обменът ще се осъществи въпреки позицията на Русия и договорните разпоредби, забраняващи прехвърлянето на военно оборудване на трета страна. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече това решение "безразсъдно, взето под сериозен натиск от заинтересовани страни".