Руското външно министерство осъди в петък, 02 февруари, решението на Еквадор да предаде произведена в Русия военна техника на Съединените щати за използване в Украйна като "безразсъдно" нарушение на договора, предаде Reuters, като се позова на РИА Новости.

Правителството на Еквадор заяви миналия месец, че ще приеме предложението на Вашингтон за размяна на това, което нарече "украински и руски скрап" за модерно американско оборудване на стойност 200 милиона долара (365.45 милиона лева).

Съединените щати заявиха, че оръжията, които получават от Еквадор, ще бъдат изпратени в Украйна, за да подпомогнат укрепването на силите й на бойното поле срещу Русия.

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, заявява пред РИА Новости, че решението на Еквадор е взето под натиск от външни сили.

"Такова безразсъдно решение беше взето от еквадорската страна под сериозен натиск от външни заинтересовани страни", коментира тя.

"Нашите партньори са добре запознати с разпоредбите на договорите, които включват задължението да използват доставеното оборудване за посочените цели и да не го прехвърлят на трета страна без получаване на съответното съгласие на руската страна".

Властите в Еквадор отговарят, че Москва ги е посъветвала да не се извършва размяната, но те смятат, че въпреки това имат право да го направят.