Руското посолство в Еквадор е уведомило властите на южноамериканската страна, че изпращането на руско оборудване в САЩ би било неприятелска стъпка. Това е заявил руският посланик в Кито Владимир Спринчан, предаде РИА Новости.

"Властите на Еквадор бяха информирани за позицията на Русия, че американците не трябва да изпращат руско оборудване, особено след като то се нарича скрап. То е необходимо на онези, които знаят как да боравят с оборудване, произведено в Русия (Украйна), и предупредихме властите, че това би било неприятелска стъпка", е заявил дипломатът.

Така той е коментирал изявлението на президента на Еквадор Даниел Нобоа за готовността му до края на януари да обмени старо руско и украинско оборудване за ново оборудване от САЩ на стойност 200 милиона долара.

Еквадорските власти не уточняват каква техника искат да обменят – военна или цивилна. Известно е, че страната използва съветски хеликоптери Ми-171Е и ПЗРК "Игла", но трансферът на военна техника на трети страни е забранен от условията на договорите.

Преди година местни медии са съобщили, че правителството на бившия президент Гийермо Ласо обмисля да прехвърли руско оборудване в Украйна, но конкретни действия не са последвали. През 2023 г. руският заместник външен министър Сергей Рябков на среща с еквадорския посланик в Москва Хуан Фернандо Олгин Флорес е изразил надежда, че Кито няма да доставя оръжие на Киев, предава руската агенция.