Температурата в Делхи и районите в близост до индийската столица надмина рекордните 50,5 градуса по Целзий, докато властите на страната предупредиха за недостиг на вода, пише британският вестник The Guardian.

Индийската метеорологична агенция потвърди за "екстремна гореща вълна“ в страната с температури над 50 градуса – с повече от десет градуса по-висока от очакваното.

В изявление властите предупредиха за здравните последици от горещините, включително "много висока вероятност от развитие на топлинни заболявания и топлинни удари за всички възрастови групи“. В тази връзка уязвимите групи от населението бяха призовани да полагат допълнителни грижи за себе си по време на горещините.

В същото време градските власти съобщиха за риск от недостиг на вода, а Министерството на водните ресурси на страната призова местните жители да спрат разточителната употреба.

"За да разрешим проблема с недостига на вода, предприехме редица мерки, като например намаляване на подаването на вода от два на един път на ден в много райони“, обяви министърът Атиши Марлена пред Indian Express.