Британският клон на групата за опазване на околната среда Extinction Rebellion обяви в неделя, че ще си вземе почивка от актовете на обществено безпокойство, за да привлече повече хора към кампанията си за спешни действия за противодействие на изменението на климата, съобщава Reuters.

Протестите на групата преди това включваха затваряне на ключови пътища и мостове в централен Лондон, блокиране на петролни рафинерии, разбиване на прозорци в централата на банката Barclays и пръскане с фалшива кръв върху сградата на финансовото министерство.

В изявление, озаглавено "Отказваме се“, Extinction Rebellion UK заяви, че през четирите години, през които предприема преки действия те са постигнали почти нищо, като емисиите продължават да нарастват.

"В навечерието на новата година вземаме противоречива резолюция временно да се отклоним от обществените смущения като основна тактика“, обявиха от групата.

"Това, което е най-необходимо сега, е да се прекъсне злоупотребата с власт и дисбалансът, да се осъществи преход към справедливо общество, което работи заедно, за да сложи край на ерата на изкопаемите горива. Нашите политици, пристрастени към алчността и печалбата, няма да го направят без натиск."

Групата заяви, че ще се съсредоточи върху увеличаването на числеността и изграждането на мостове, за да увеличи силата и влиянието си.

Правителството е в процес на приемане на нов закон, за да затрудни хората да организират разрушителни протести, като спиране на мрежите на обществения транспорт или прекъсване на доставките на гориво, като дава на полицията по-големи правомощия да ги управлява и предотвратява.

Extinction Rebellion заяви, че планира да обгради сградата на парламента от 21 април със 100 000 души.

"Тази година даваме приоритет на присъствието пред арестите и взаимоотношенията пред блокадите. Ако сме обединени, няма да могат да ни игнорират“, се казва в съобщението.