Силна експлозия е избухнала близо до място в западния японски град Уакаяма, на което премиерът Фумио Кишида трябваше да изнесе реч, съобщава телевизионният канал NHK.

Отбелязва се, че лидерът на кабинета в Токио е бил незабавно евакуиран и отведен в полицейско управление.

Преди началото на речта на Кишида неизвестен хвърли предмет, приличащ на димна бомба или сигнална ракета, който след това избухна. Към момента на инцидента от събота японският премиер е разговарял с кандидат от управляващата Либералнодемократическа партия за частични избори за долната камара на парламента. Нападателят е бил задържан от охраната още преди взрива.

В резултат на инцидента по предварителни данни няма пострадали, уточнява NHK. Отбелязва се, че по време на инцидента на място е имало няколкостотин души.

Агенция Kyodo на свой ред съобщи, че Кишида е напуснал полицейското управление. Премиерът възнамерява да продължи планираните публични изяви, уточнява агенцията.

През юли 2022 г. бившият моряк от ВМС Тецуя Ямагами застреля в гръб бившия японски премиер Шиндзо Абе, който говори на предизборен митинг в Нара в югозападната част на главния японски остров Хоншу. Стрелецът бе заловен и арестуван на местопрестъплението.