Според специалисти от Дания по трасето на двата газопровода "Северен поток“ са избухнали две експлозии с мощност от над 1 тон в тротилов еквивалент, съобщава американското издание The Wall Street Journal.

Източници на изданието разкриват, че представители на скандинавската държава са докладвали за предположенията си на среща на представители на страните от НАТО в сряда вечер. Те са подчертали, че тръбопроводите са били повредени от две експлозии, "всяка от които е имала сила от около 500 кг в тротилов еквивалент“.

На същата среща, пише вестникът, представители на страните от НАТО са изразили увереност, че Русия най-вероятно стои зад саботажа. Според европейски дипломати, разговаряли с журналисти от изданието, повечето от страните от Алианса не са искали да прибързват със заключенията и да споменават подозренията си в официално изявление, докато няма "допълнителни доказателства“.

В четвъртък страните от НАТО изразиха загриженост във връзка с течовете по двата газопровода "Северен поток“ и подчертаха, че най-вероятно става въпрос за саботаж. В изявление те увериха, че Алиансът ще отговори на всяка умишлена атака срещу неговата критична инфраструктура.